The Chess Variant Pages

007 Schaak

Uitgevonden door Edward Jackman 1995

Het idee hiervoor kwam uit diverse andere Schaakvarianten die uitgaan van het feit je zowel je eigen stukken zet als met die van de tegenstander. Sommige van deze spellen werken niet en sommigen hebben vreemde regels zodat ze wel werken. De naam van deze variant is afgeleid van James Bond: die doet zich ook soms voor als iemand anders.

Regels:

 1. De normale FIDE-regels gelden met uitzondering van volgende afwijkingen:
 2. Elke speler doet 3 zetten per beurt : eerst met een eigen stuk, daarna met een stuk van de tegenstander en daarna weer met een eigen stuk.
 3. Als je met een pion van de tegenstander zet gaat hij de normale kant uit: de kant waar de pion op gaat wordt bepaald door de kleur van de pion : niet door de speler die de zet doet.
 4. Elke zet die je doet moet toegestaan zijn. Als bij de eerst zet de koning van de tegenstander schaak gezet wordt moet dit bij de tweede zet weer opgeheven wrorden. Als bij de tweede zet de eigen koning schaak gezet wrodt moet dit bji de derde zet weer opgeheven worden. Een speler mag niet zijn eigen koning schaak zetten als hij met een eigen stuk zet. Een speler mag ook niet de koning van de tegenstander schaak zetten bij een zet met een stuk van de tegenstander.
 5. Een speler moet 3 zetten doen (als dit mogelijk is) : hij mag niet passen. Als het niet mogelijk is om alle drie zetten te doen is het pat.
 6. Een speler mag schaakmat geven op de eerste of derde zet van zijn beurt : hij wint dan het spel door schaakmat. Een speler mag ook schaakmat geven op de tweede zet van zijn beurt : hij verliest dan het spel.
 7. Er zijn geen regels voor het terugzetten van zetten door de tegenstander.
 8. Welke stuk gekozen wordt bij een promotie wordt bepaald door de speler die de pion gezet heeft.
 9. Omdat elke speler alleen toegestane zetten mag doen moet het resultaat een volledig spel met alleen maar toegestane zetten worden.

007 Schaak - Ontspannen versie

Zelfde regels als bij 007 Schaak met volgende veranderingen:
 1. Het stuk van de tegenstander waarmee in de tweede zet gezet wordt mag niet in de derde zet van de zelfde beurt geslagen worden.
 2. Een speler mag niet een zelfde stuk zetten in de eerste en derde zet van dezelfde beurt, behalve als het niet mogelijk is een ander stuk te verzetten.

Geschreven door Edward Jackman en Jos Jansen of Lorkeers.
WWW pagina gemaakt: 23 oktober 2002.