De Schaak Variant
Pagina's

Christiaan Freeling's Grootschaak

Er zijn veel verschillende grote schaakvarianten bedacht. Een van deze, die door velen als een van de beste wordt beschouwd, is Grootschaak, ontworpen door de Nederlandse spelletjesontwerper Christiaan Freeling. Het spel is in verschillende boeken beschreven, en heeft ook een eigen (Engelstalige) Website, gemaakt door Christiaan Freeling, met een mooie Java-interface. In de Schaakolympiade van 1996 in Armenie, werd een informeel toernooi met veel deelnemers gehouden.

Voor links, zie de Engelstalige versie van deze WWW pagina.

Spelregels

Bord en beginopstelling

Het spel wordt gespeeld op een bord van tien bij tien velden. De beginopstelling is als volgt.

Wit:
Koning e2; Dame d2; Maarschalk f2; Kardinaal g2; Toren a1, j1; Paard b2, i2; Loper c2, h2; Pion a3, b3, c3, d3, e3, f3, g3, h3, i3, j3.

Zwart:
Koning e9; Dame d9; Maarschalk f9; Kardinaal g9; Toren a10, j10; Paard b9, i9; Loper c9, h9; Pionnen a8, b8, c8, d8, e8, f8, g8, h8, i8, j8.

Zetten

De maarschalk heeft de gecombineerde zetten van toren en paard. De kardinaal heeft de gecombineerde zetten van loper en paard. Een pion mag promoveren wanneer het de achtste rij bereikt, of pion blijven. Ook wanneer een pion naar de negende rij gezet wordt mag het promoveren of pion blijven. Een pion moet promoveren als het naar de tiende rij gezet worden. Pionnen promoveren tot dame, maarschalk, kardinaal, toren, paard of loper, naar keuze, maar een pion mag alleen worden gepromoveerd naar een stuk dat verloren is door de speler. Wanneer zo'n promotie niet nodig is (de speler heeft al zijn stukken (op evt. een aantal pionnen na) op het bord), dan mag de pion niet naar de tiende rij gezet worden. Echter, in zo'n geval zet de pion nog steeds een koning op de tiende rij schaak. Pionnen hebben een dubbele eerste stap (en kunnen dus, afhankelijk van waar ze begonnen, naar de vierde of vijfde rij gezet worden), maar mogen (natuurlijk) ook beginnen met een enkele eerste stap. En-passant slaan is mogelijk, net als in gewoon schaak. De rochade bestaat niet.

Alle overige regels zijn als in gewoon schaken.


WWW pagina geschreven door Hans Bodlaender.
WWW pagina gemaakt: 5 februari 1997.